Türk İş Kanunu’nda, 30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren kapsamlı değişiklik çalışmaları hızla devam ediyor. Hükümet, ücretler, çalışma saatleri, genel tatil ücretleri, esnek çalışma, haftalık ve yıllık izin gibi birçok alanda yenilikler getirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında geçtiğimiz hafta düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında da bu konular masaya yatırıldı.
Yeni Mevzuat Değişiklikleri Yolda
Toplantıda, çalışma biçimlerinde ortaya çıkan ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla teknik bir çalışma yapılması kararı alındı. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliklerinin, iş dünyasının gereksinimleri ve iş-özel hayat dengesi gözetilerek belirlenmesi kararlaştırıldı.
Çalışma Saatlerinde Değişiklik Bekleniyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayında Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında esnek çalışma modeliyle ilgili çalışmaların başlatılacağını duyurmuştu. Işıkhan, bu konuda tüm kesimlerle bir araya gelineceğini ve konunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da gündeme getirileceğini belirtmişti. Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik mevzuatının ve uygulamalarının, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getirileceğinin sinyalini vermişti. Bu kapsamda, haftalık 45 saat olan çalışma süresinin 40 saate, bazı meslek gruplarında 48 saat olan çalışma süresinin de 40 saate düşürülmesi planlanıyor.
Çalışan Merkezli Düzenlemeler
Konu hakkında hükümet kaynakları, şubat ayında yaptıkları açıklamada, yeni düzenlemelerde çalışanların merkeze alınacağını belirterek, “Çalışanı güçlendirmeden işletmelerin gelişmesi mümkün değil. Yapılacak düzenlemeler, çalışanların vasıflarını geliştirmeye yönelik hükümler içerecek. Sosyal sorumluluk projeleri yapan birçok işletme, kendi çalışanlarına yeterli ücreti vermiyor. Bu dengesizlik giderilmeli.” ifadelerine yer vermişti.
Önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de, çalışma hayatının modernize edilmesi gerektiğini ve çalışma sürelerinin yeniden düzenlenmesinin zorunlu olduğunu vurgulamıştı. Muhalefet ise geçen yıl TBMM’ye çalışma saatlerinin haftalık 37,5 saate düşürülmesi için kanun teklifi sunmuştu.
GENEL
21 saat önceGENEL
21 saat önceGENEL
21 saat önceGENEL
21 saat önceGENEL
21 saat önceEKONOMİ
21 saat önceGENEL
21 saat önceTercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.