Teknolojinin sunduğu imkanları kullanarak sahte diploma üreten dolandırıcılar, yalnızca haksız kazanç elde etmekle kalmıyor, aynı zamanda bu diplomaları almak isteyen kişileri de dolandırıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu tehlikeye karşı önlem almak amacıyla üniversitelere uyarı yazısı gönderdi. Tüm mezun bilgilerini Yükseköğretim Bilgi Sistemine (YÖKSİS) aktarma zorunluluğu getirildi. Mezun belgelerinin sağ üst köşesinde yer alan barkod numarası ile e-Devlet üzerinden belgenin sahte olup olmadığı kontrol edilebiliyor. Ancak bu önlemler, kalpazanların sahte diploma üretmelerini engellemiyor.
Diploma Kiralama ve Sahte Belgelerle Haksız Kazanç
Dolandırıcıların fiyat tarifesi, diploma türüne ve talep edilen kuruma göre değişiklik gösteriyor. Bu sahte diplomaları kiralayanlar da mevcut. Sahte belgelerle eczacılık gibi çeşitli sektörlerde haksız kazanç elde edenler olduğu gibi, direksiyon usta öğreticisi sertifikası ve kuaförlük gibi ustalık belgeleri de sahte olarak üretilip satılıyor veya kiralanıyor. Sahte diplomaları hazırlayanlar 1 ila 3 yıl, kullananlar ise 12 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Ancak bu cezalar bile dolandırıcıları caydırmıyor.
Dolandırıcılar Parayı Aldıktan Sonra Kayıplara Karışıyor
Sahte diploma almak isteyen kişiler, genellikle dolandırıcıların tuzağına düşüyor. Parayı aldıktan sonra izlerini kaybettiren dolandırıcılar, kurbanlarının kimlik ve kredi kartı bilgilerini de çalıyor.
GENEL
Az önceGENEL
Az önceMAGAZİN
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
1 saat önceTercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.