Değerli okuyucularım,
Yaz aylarını geride bırakıp sonbahara yaklaştığımız bu günlerde, yazdan kalan ve yaza dair vatandaşlarımızın en fazla şikayetçi olduğu turizm bölgelerindeki restoran ve otel fiyatlarına değinip aslında kim haklı, hep beraber anlamaya çalışırken; diğer yandan yeni başlayacak eğitim-öğretim yılında, özel okullarda asgari ücrete çalışan öğretmenlere ses olacağız. Son olarak da siyasetten bağımsız, hangi partiden olduğunun önemli olmadığı, ama yapılan hizmet ile Avrupa standartlarında yıllarca halkın hizmetinde ve kullanımında olacak dev bir tesisten bahsedeceğiz.
Otelciler İsyanda: Kendi Düşen Ağlamaz
Bu yaz sezonunda birçok yurttaşımızın tatil için yurtdışını tercih etmesi ve özellikle Yunan adalarına gitmesi birçok kesimi rahatsız etmiş, hatta gidenleri neredeyse vatan haini ilan edecek seviyeye gelmişti olay.
Öncelikle hiç kimse nereye tatile gideceği konusunda birilerinden izin ya da onay almak zorunda değil. Bu durum çok rahatsızlık verdiyse sebebine odaklanmalı ve milli servetin ülkemizde kalması sağlanmalıdır. Yerli turizmci bu şekilde fiyat politikası uygulamaya devam ederse, önümüzdeki yıl daha fazla kişinin yurtdışına tatile gideceğini hep birlikte göreceğiz.
Burada asıl üzerinde durulması gereken konu, vatandaşımızı yurtdışına tatile gitmeye iten sebeplerdir. İlk etken fiyat politikası. 3-5 günlük tatiller için binlerce lira talep ederseniz, suyu 50 TL’ye, dondurmanın topunu 150-200 TL’ye satmaya çalışırsanız, önümüzdeki sene de ağlamaya devam edersiniz. Bu hizmetlerin hepsini insanlar Yunan adalarında yarı fiyatına, Avrupa’da ise aynı fiyata, hatta daha da uyguna yapıyor; hem de farklı bir ülke görmüş oluyorlar.
İkinci etken, yerliye ayrı, yabancıya ayrı fiyat politikası. Yurtdışından rezervasyon yapan turistlere ya da gurbetçilere 50.000 TL’ye sattığınız tatil programını yerli tatilciye 100.000 TL derseniz, kusura bakmayın, Yunan sınırında elbette kuyruk olur. Hatta şahsi öngörüm, bu yıl Yunan adalarında turizmciler, Türk tatilciler nedeniyle bayram yaptılar. Muhtemelen önümüzdeki sene, kapılarda bekleme olmaması için Yunan hükümeti daha da kolaylıklar yapacaktır; çünkü ülkelerine yüklü miktarda döviz girişi oldu.
Atalarımızın boş sözü yoktur; ne demişler, “Kendi düşen ağlamaz.” Bu fiyat politikası ile ya ağlamaya devam edersiniz ya da aklınızı başınıza alır, bu yılki hatalarınızı gözden geçirir ve yerli turisti göz ardı etmezsiniz.
Özel Okullar ve Asgari Ücretli Öğretmenler
Yeni bir eğitim-öğretim yılı başlamak üzere. Her sene yaşadığımız senaryolar ile yine karşı karşıyayız. Devlet okullarında velilerin okul ve öğretmen seçme telaşı sürerken, okullardan da bağış adı altında kayıt parası alma gayreti devam ediyor. Her yıl Milli Eğitim Bakanı, okullar başlarken “Hiçbir okul bağış adı altında velilerden ücret talep etmeyecek” dese de okullar mecburen bir şekilde talep ediyor; çünkü yeterince ödenek alamıyorlar.
Devlet okullarında hal böyle iken, özel okullarda durum çok farklı. Yemek parası ayrı, eğitim-öğretim ücreti farklı, servis kullananlar için ise servis ücreti ayrı bir masraf demek.
Okul yönetimleri daha çok kayıt almanın telaşında, veliler daha fazla indirim alma telaşında ama kimse çalıştırılan öğretmenlerin durumunu sormuyor, sorgulamıyor. Maalesef devlet de özel okullarda çalışan öğretmenler için bir ücret standardı belirlememiş durumda.
Hal böyle olunca, okul yönetimi nitelikli öğretmeni ucuza çalıştırma peşinde, veli ise okula daha az para verip kaliteli eğitim alma amacında.
Yediğimiz şeylerin hormonlu olup olmadığını araştıran bizler, çocuğumuzu teslim edeceğimiz öğretmenimizin çalışma koşullarını araştırmıyoruz bile. Bizim için tek kriter ucuz olması, ne kadar indirim aldığımız bizim için daha kıymetli çünkü.
Aslında teoride eğitime çok önem veren bir milletmişiz gibi gözüküyoruz ama pratikte çok da öyle değil. Bir öğretmen, çocuğun eğitim hayatında en önemli rol modeldir, koçtur, liderdir; ama kimin umurunda öğretmen, öğretmenin aldığı maaş?
Hamura şekil verme işlemidir eğitim; şekli veren ustadır öğretmen. Siz ustaya hak ettiğini vermezseniz, kendisi fiziken derste, aklı ekonomik kaygılarda olan bir öğretmen ile gelecek seneleri feda etmişsiniz demektir.
Çözümü çok basit bir olayı bu kadar karmaşık hale getirmeye gerek yok aslında. Her özel okul, çalıştırdığı öğretmenin ücretini Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği miktarda yine Milli Eğitim Bakanlığı’na yatırırsa ve Milli Eğitim Bakanlığı bizzat özel okul öğretmenlerinin maaşlarını yatırırsa, hiçbir sorun olmaz ve öğretmenler de güvence altına alınmış olur.
İnisiyatifi tamamen özel okul yönetimine bırakırsanız, öğretmenleri istediği gibi, istediği şartlarda çalıştırır. Sözleşme yapmak falan hikaye; insanlara mobbing yaparak, okulların başlamasına birkaç hafta kala haddinden fazla ders yükü yükleyerek istifaya zorluyorlar tazminat ödememek için. Bunu da yapan maalesef en iyi olduğunu iddia eden, ismi meşhur kolejler.
Milli Eğitim Bakanlığı düzenleme yapsın dedik ama zaten MEB de ücretli öğretmenleri aynı şartlarda çalıştırıyor. Maalesef neresinden tutsak elimizde kalıyor.
Marifet İltifata Tabiidir: Teşekkürler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Geçtiğimiz hafta çarşamba günü, bir arkadaşımla akademik bir çalışma için ortak bir nokta olması ve kütüphanesinin bulunması nedeniyle İstanbul’dan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Darıca Millet Bahçesi’ne gittim.
Öncelikle şunu özellikle belirtmek isterim ki Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı kimdir, hangi siyasi partidendir bilmem; açıkçası beni de çok ilgilendirmiyor hangi partiden olduğu. Kendisi hakkında icraatları, benim için siyasi kişiliğinden önde gelir. Seçmeni de değilim; farklı bir şehirde ikamet ediyorum. Kendisiyle hayatımda da ilk kez tesadüfen aynı gün orada bulunmamız nedeniyle karşılaştım.
Şimdiye kadar Millet Bahçesi adıyla dört ağaç dikip, daha sonra sulanmadığı için kuruyup giden; orta refüje Millet tabelası levhasını asan ve bununla övünen yerel yöneticileri görünce açıkçası gitmeden önce birtakım önyargılarım da yok değildi.
Tesis, binlerce dönüm arazi üzerine inşa edilmiş; tamamı deniz ve Osmangazi Köprüsü manzaralı. Çocuk oyun parkları, kahvaltı mekanları, yürüyüş alanları ve benim için çok kıymetli ve değerli olan çocuk kütüphanesinin yanında, yüzlerce öğrencinin aynı anda çalışabileceği bireysel ve grup çalışma ortamlarının bulunduğu devasa bir kütüphane inşa etmişler.
Her şey detaylıca düşünülerek yapılmış bu alanda, ders çalışan öğrencilerin mola zamanlarında kahvelerini ve taze kruvasanlarını alıp deniz manzaralı terasında kafa dağıtacak alanlar bile düşünülmüş.
Tüm bu güzellikleri görünce kendi kendime dedim ki bu kadar güzel, deniz manzaralı binlerce dönümlük araziyi beton yığınlarına teslim etmeyip, karşı durmak ve devasa bir araziyi yeşil alan haline getirip halkın kullanımına sunmak hem yürek hem emek hem de vizyon ister.
Öncelikle, yıllar sonra hiç kimse Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanının hangi partiden olduğunu hatırlamayacak bile belki de, ama belediye başkanının ismi her daim hatırlanacaktır.
Bizlerin vatandaş olarak görmek istediği aslında bu. Bence bu hizmet, tüm belediyelere örnek gösterilmeli ve aslında yerel siyasette partilerin bir öneminin olmadığı, önemli olanın hizmet ve hizmet eden kişi olduğu unutulmamalı.
Yıllar geçer, partiler kurulur, kapanır, ismi değişir ama her zaman hizmetler, hizmeti yapan kişinin adıyla anılır.
Arkadaşımla bir dahaki çalışma için yine aynı yerde buluşmaya karar verdik. Hatta bu defa ailelerle birlikte önce kahvaltı yapıp ardından bizler kütüphanede çalışırken ailelerimiz de o güzelim yeşilliğin ve manzaranın tadını çıkartsın, şehrin boğuk ve kasvetli havasından uzaklaşsınlar istiyoruz.
Ne demişler; marifet iltifata tabiidir.
Teşekkürler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Teşekkürler Tahir BÜYÜKAKIN.
Mutlu Haftalar, Keyifli Okumalar.
Selim GÜNAY
GENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceTercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Kutlarım ellerinize sağlık