Meyve sebzeye stok sınırı

Meyve sebzeye stok sınırı

Yaş sebze ve meyvelerin tarladan sofraya gelirken çürüme gibi nedenlerle yüzde 20 fire vermesi fiyat artışının en önemli nedenlerinden biri. Hem meyve sebzelerin çöpe gitmesini önlemek hem de fiyatları dengelemek için "stok sınırlaması" gündemde. Ürünler halden satıcıya sınırlı verilecek. Ancak soğuk hava deposu olan esnaf için bu kural esnetilecek.

ABONE OL
15 Ekim 2024 08:50
Meyve sebzeye stok sınırı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaş meyve ve sebzelerin tarladan sofraya ulaşana kadar geçen süreçteki fire oranlarını en aza indirmek için yeni adımlar atılıyor. Tarla ve halden alınan ürünlerin tezgahlarda bozulmasının önüne geçmek amacıyla, yetkili kurullarda yeni formüller tartışılıyor. Bu formüllerle, yaklaşık %20’lik fire oranının azaltılması ve satıcıların, ürünlerin bozulmasından kaynaklanan maliyetleri en aza indirmesi hedefleniyor.

Sınırlı Ürün Satışı ve Ticaret Bakanlığı Takibi

Tartışılan düzenlemeye göre, halden veya tarladan alınan meyve ve sebzelerin piyasaya sınırlı şekilde verilmesi öngörülüyor. Düzenlemenin hayata geçirilmesinin ardından, bu sürecin Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilmesi planlanıyor. Böylece, ürünlerin tezgahlarda veya stoklarda bekleyerek bozulmasının önüne geçilmesi ve hem satıcı hem de tüketicinin bozulma maliyetlerinden korunması amaçlanıyor.

Soğuk Depo Şartı ve Stok Kısıtlaması

Çalışma kapsamında, meyve ve sebze satan perakendecilere stok kısıtlaması getirilmesi de gündemde. Ancak soğuk hava deposuna sahip olan esnafların daha fazla ürün alabilmesi için düzenlemenin esnetilebileceği belirtiliyor. Soğuk depoların teşvik edilmesiyle, ürünlerin daha uzun süre depolanması sağlanacak ve milyonlarca liralık gıda israfı önlenmiş olacak. Reyonlarda satış yapan esnaflar için ise, ürünlerin bozulma süresine göre belirli stok sınırları getirilmesi planlanıyor.

Gıda İsrafı Büyük Bir Sorun

Türkiye’deki meyve-sebze hallerinde yaşanan yaklaşık %20’lik fire oranının yanı sıra, evlerde de ciddi miktarda gıda israfı yaşanıyor. Türkiye’de yılda 33 milyon ton çöp üretilirken, bunun yaklaşık 15 milyon tonu gıda atıklarından oluşuyor. Gıda israfının farklı şekillerde de gerçekleştiği ve yıllık israfın yaklaşık 26 milyon tona ulaştığı belirtiliyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Tercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.