Yaş meyve ve sebzelerin tarladan sofraya ulaşana kadar geçen süreçteki fire oranlarını en aza indirmek için yeni adımlar atılıyor. Tarla ve halden alınan ürünlerin tezgahlarda bozulmasının önüne geçmek amacıyla, yetkili kurullarda yeni formüller tartışılıyor. Bu formüllerle, yaklaşık %20’lik fire oranının azaltılması ve satıcıların, ürünlerin bozulmasından kaynaklanan maliyetleri en aza indirmesi hedefleniyor.
Sınırlı Ürün Satışı ve Ticaret Bakanlığı Takibi
Tartışılan düzenlemeye göre, halden veya tarladan alınan meyve ve sebzelerin piyasaya sınırlı şekilde verilmesi öngörülüyor. Düzenlemenin hayata geçirilmesinin ardından, bu sürecin Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilmesi planlanıyor. Böylece, ürünlerin tezgahlarda veya stoklarda bekleyerek bozulmasının önüne geçilmesi ve hem satıcı hem de tüketicinin bozulma maliyetlerinden korunması amaçlanıyor.
Soğuk Depo Şartı ve Stok Kısıtlaması
Çalışma kapsamında, meyve ve sebze satan perakendecilere stok kısıtlaması getirilmesi de gündemde. Ancak soğuk hava deposuna sahip olan esnafların daha fazla ürün alabilmesi için düzenlemenin esnetilebileceği belirtiliyor. Soğuk depoların teşvik edilmesiyle, ürünlerin daha uzun süre depolanması sağlanacak ve milyonlarca liralık gıda israfı önlenmiş olacak. Reyonlarda satış yapan esnaflar için ise, ürünlerin bozulma süresine göre belirli stok sınırları getirilmesi planlanıyor.
Gıda İsrafı Büyük Bir Sorun
Türkiye’deki meyve-sebze hallerinde yaşanan yaklaşık %20’lik fire oranının yanı sıra, evlerde de ciddi miktarda gıda israfı yaşanıyor. Türkiye’de yılda 33 milyon ton çöp üretilirken, bunun yaklaşık 15 milyon tonu gıda atıklarından oluşuyor. Gıda israfının farklı şekillerde de gerçekleştiği ve yıllık israfın yaklaşık 26 milyon tona ulaştığı belirtiliyor.
GENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceEKONOMİ
3 saat önceTercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.