‘Masal Masal Türkiye’ Mobil Uygulaması Çocuklarla Buluşuyor

‘Masal Masal Türkiye’ Mobil Uygulaması Çocuklarla Buluşuyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların Türk masallarını illerine veya türlerine göre okuyup, dinleyebilecekleri 'Masal Masal Türkiye' uygulamasının hayata geçirileceğini açıkladı.

ABONE OL
5 Eylül 2024 00:46
‘Masal Masal Türkiye’ Mobil Uygulaması Çocuklarla Buluşuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlı Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ile imzaladığı iş birliği protokolü kapsamında, çocukların psikolojik, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemek amacıyla başlatılan projelerin sürdüğünü açıkladı. Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, 2019 yılından bu yana yürütülen “Türk Masal Külliyatı Projesi”ne yeni bir uygulamanın eklendiğini duyurdu. Bu çerçevede, çocukların masallara daha kolay erişimini sağlamak amacıyla geliştirilen ‘Masal Masal Türkiye’ isimli mobil uygulama, kullanıma sunuldu.

Bu uygulama sayesinde çocuklar, Türk masallarını illere ve türlerine göre seçip okuyabilecek, ayrıca masalları İstanbul Türkçesi ve yöresel ağızlarla seslendirilmiş versiyonlarıyla dinleme imkânına da sahip olacaklar. Uygulamanın, gelen geri bildirimler doğrultusunda geliştirilmeye devam ettiği, yeni Türk masalları ile zenginleştirileceği belirtildi. Ayrıca, Türk masalları dünya çocuklarına da ulaştırılmak amacıyla İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça, Rusça, İspanyolca ve Japonca dillerinde çeviri ve seslendirme çalışmalarının sürdüğü açıklandı.

6 Bin 210 Masal Derlendi

Açıklamada, Türk Masal Külliyatı Projesi kapsamında bugüne kadar 25 masalın İstanbul Türkçesi ve 21 farklı yörenin ağzıyla seslendirildiği, toplamda 6 bin 210 masalın derlendiği vurgulandı. Halihazırda 2 bin 333 masal denetimden geçerek genel erişime açılmış durumda. Proje kapsamında 127 masal yeniden yazılırken, 10 masal ise görme engelli çocuklar için Braille alfabesi ile hazırlandı. Ayrıca, işitme engelli çocuklar için de gerekli altyapı çalışmaları yürütülüyor. Bunun yanı sıra, masalların animasyona uyarlanarak çocuklara sunulması için çalışmalar devam ediyor.

Geleneksel Meddah Şenliği

Protokol çerçevesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında, geleneksel Türk kültürünün önemli unsurlarından olan masal anlatıcılığı ve meddahlık geleneğini yaşatmak amacıyla Masal ve Meddah Şenliği de gerçekleştirildi. Ayrıca, çocuk bakım kuruluşlarına Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Çocuklar için Türk Masallarından Seçmeler’ adlı 1500 kitabı içeren setler gönderildi. Devlet himayesindeki 0-8 yaş çocukların bilişsel gelişimlerini desteklemek amacıyla, çocuklara bakım veren personel için Masal Anlatıcılığı Eğitimi Kursu’nun çevrim içi ve ücretsiz olarak verilmesi yönündeki çalışmalar da devam ediyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Tercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.