Kredi ve Mevduat Faizleri Tarihi Zirvede!

Kredi ve Mevduat Faizleri Tarihi Zirvede!

Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle birlikte kredi ve mevduat faizleri son 22 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Faizlerdeki bu artışın ardında, nakit avans taksit sayısının azaltılması ve faiz oranlarının yükseltilmesi gibi önlemler bulunuyor. Sektördeki uzmanlar, bu yüksek faizlerin bankaların ihtiyaç kredisi ve ticari kredi faizlerini artırmasına neden olduğunu belirtiyorlar.

ABONE OL
22 Mart 2024 23:35
Kredi ve Mevduat Faizleri Tarihi Zirvede!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kredi ve mevduat faizleri, son 22 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Merkez Bankası’nın alınan önlemler çerçevesinde kredi ve mevduat faizlerinde yaşanan bu yükseliş, ekonomik dengelerdeki dalgalanmalara bağlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası, ihtiyaç kredileri ve ticari kredilerdeki büyümeyi sınırlamak amacıyla bir dizi önlem aldı. Bu önlemler arasında nakit avans taksit sayısının azaltılması ve faiz oranlarının artırılması gibi adımlar öne çıkıyor.

Özellikle nakit avans taksit sayısının 12 aydan 3 aya indirilmesi ve faiz oranlarının yüzde 5’lere çıkarılması, kredi ve mevduat faizlerinde belirgin bir artışa neden oldu. Doç. Dr. Levent Yılmaz, bu durumu değerlendirirken, “Bileşik tarafta baktığımızda yüzde 70’lere varan mevduat faizleri karşımıza çıkıyor özellikle döviz dönüşüm KKM’lere getirilen o uygulama talimatı kapsamında zaten halihazırda çok yüksek faizler bankalar tarafından teklif ediliyor” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde TL mevduat faizlerinde yıllık faiz oranının ortalama yüzde 55,7’ye çıktığı kaydedildi. Ticari kredi faizleri yüzde 55,76’dan yüzde 58,5’e, ihtiyaç kredisi faizleri ise yüzde 63,36’dan yüzde 76’ya yükseldi. Kredili mevduat hesapları da dahil edildiğinde ise ihtiyaç kredisine uygulanan ortalama faiz oranı yüzde 68’e yükseldi.

Öte yandan, Merkez Bankası’nın aldığı bu önlemlere rağmen kredi hacminde artış yaşandı. Geçen hafta toplam kredi hacmi 69 milyar 134 milyon lira artarak 12 trilyon 661 milyar 755 milyon liraya ulaştı. Tüketici kredilerindeki yıllık büyüme yüzde 34,1, ticari kredilerdeki yıllık büyüme ise yüzde 24,8 olarak gerçekleşti.

Faizlerdeki bu artışın etkisiyle, internet üzerinden kredi ve mevduat faizleri ile ilgili aramalarda da belirgin bir artış yaşandı. Sektör yetkilileri, bu durumu talebin artışına bağlıyor olsa da kesin bir yargıya varmanın erken olduğunu belirtiyorlar.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


    HIZLI YORUM YAP