Kenya’da Vergi Protestoları ve Cumhurbaşkanı’nın Geri Adımı
Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto, Çarşamba günü parlamentoya saldıran binlerce protestocu sonucu ölenlerin ardından, yeni vergiler öneren bir maliye yasasını onaylamayacağını söyledi. Protestolar, milyonlarca kişinin geçinme mücadelesi verdiği bir dönemde ekonomik acıları artıracağı gerekçesiyle karşı çıktıkları yeni vergileri içeren yasa teklifine tepki olarak ortaya çıkmıştı.
Olaylar, Kenyatta'nın emriyle ordu birliklerinin sokaklara yerleştirilmesiyle devam etti. Ruto, protestocuların eylemlerini "ihanet" olarak nitelendirirken, sonunda halkın geniş çapta memnuniyetsizlik gösterdiğini kabul ettiğini açıkladı.
Protestolar, parlamento binasında çıkan yangınlar ve Nairobi dışındaki çeşitli bölgelerde çatışmalarla sürdü. Ulusal İnsan Hakları Komisyonu, en az 22 kişinin öldüğünü, polisin bazı ölümlerden sorumlu olduğunu belirtti.
Kenya'nın genç nüfusu, ekonomik rahatlama vaatleriyle 2022'de Ruto'yu iktidara getiren ancak şimdi reformların acısına karşı çıkan bir harekete liderlik ediyor. Ülke genelinde uzun süredir devam eden devlet yolsuzluklarına karşı da uzun süredir süren bir öfke var.
Kenya'daki olaylar ulusal ve uluslararası düzeyde büyük tepki çekerken, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kenya'yı sub-Sahra Afrika'daki ilk büyük NATO dışı müttefik olarak tanımlaması ve Haiti'deki güvenlik ortaklıkları hakkında tartışmalar da gündemde kaldı.