Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2024 Sonuçları” verilerine göre İstanbul’un nüfusu, bir önceki yıla kıyasla 45 bin 678 kişi artarak 15 milyon 701 bin 602 kişiye ulaştı. İstanbul’u, 5 milyon 864 bin 49 kişiyle Ankara, 4 milyon 493 bin 242 kişiyle İzmir, 3 milyon 238 bin 618 kişiyle Bursa ve 2 milyon 722 bin 103 kişiyle Antalya izledi.
Kısaca İstanbul; Türkiye nüfusunun yüzde 18.3’lük oranının yaşadığı birinci ildir.
İstanbul’un dünya için önemine yine kısa bir bakış yapmak gerekirse, bu kent, Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan bir dünya kentidir. Şehir, çağlar boyunca farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapmış, yüzyıllar boyu çeşitli din, dil ve ırktan insanların bir arada yaşadığı kozmopolit, metropolit yapısını korumuş ve tarihsel süreçte kritik bir rol almıştır.
İstanbul; Roma İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış bir şehirdir. 120 imparatora ve sultana ev sahipliği yapmış tek şehirdir. İki kıtayı birleştiren dünyadaki tek şehir İstanbul’dur.
Hristiyanlık, Musevilik ve İslamiyet’in kutsal emanetleri İstanbul’dadır. Aynı zamanda İstanbul, bu üç büyük dinle beraber diğer dinlerin ve medeniyetlerin de beşiği olmuştur. Çeşitli dönemlerde İstanbul’da 2.000’e yakın inanç ve öğreti yaşamıştır. Hristiyanlık, ilk kez resmi din olarak Roma İmparatorluğu zamanında İstanbul’da kabul edilmiştir.
Hz. Muhammed’in İstanbul’la ilgili, ‘‘İstanbul bir gün muhakkak fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden asker ne güzel askerdir.’’ hadisi vardır. Bu hadisi kendisine verilmiş kutsal bir emir olarak kabul eden Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet liderliğinde İstanbul, 1453 tarihinde Türkler tarafından fethedilmiştir.
İstanbul’un fethi; Türk siyasi tarihini ve Osmanlı tarihini değiştirdiği gibi dünya tarihini de değiştirmiştir. Dünya için İstanbul’un Müslümanların eline geçmesi ve devletin siyasi ve idari merkezi olması, çok yönlü olarak farklı sonuçların yaşanmasına neden olmuştur. İstanbul’un fethinin dünya siyasi tarihi açısından sonuçları özetle şu şekilde olmuştur:
İstanbul’un dünya için önemini ünlü Fransız Komutan Napoleon Bonaparte, ‘’Eğer bir gün dünya tek bir ülke olursa, şüphesiz ki başkenti Konstantinopolis (İstanbul) olurdu.’’ diyerek özetlemiştir.
Kısaca; İstanbul, Dönüşümlerin Başlangıcıdır.
İstanbul, Türkiye nüfusunun yüzde 18.3’lük oranının yaşadığı birinci il olmakla birlikte, ayrıca Türkiye’nin ekonomi ve medya başkentidir. İstanbul’da yaşanan her şey Türkiye’nin geneline yansımaktadır. Özetle ve kısaca İstanbul, Türkiye için bir model kenttir.
Fransa örneğinde olduğu gibi, Paris belediyesini alan siyasi parti aynı zamanda ülkenin iktidarını da alır. Türkiye Cumhuriyeti’nin şu anda görevdeki Cumhurbaşkanı’nın 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını ve bunu takip eden süreçte 2001’de iktidara gelerek Cumhurbaşkanlığı’na kadar yükseldiğini hepimiz bilmekteyiz.
Şimdi; 23 Haziran 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan seçimi kazanan yeni siyasi görüşe sahip kişi ve yeni siyasi görüşlerin, Türkiye’de yeni siyasi dönüşümleri başlattığına dair ciddi analiz ve araştırmalar bulunmaktadır.
Dr. Tuğtigin ŞEN
KÖŞE YAZILARI
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önce