İşsizlik oranının en yüksek olduğu kentler

İşsizlik oranının en yüksek olduğu kentler

TÜİK verilerine göre, işsizlik oranının en yüksek olduğu il yüzde 23,3 ile Hakkari olurken, depremin vurduğu iller üst sıralarda yer aldı. Üç büyük şehre bakıldığında en yüksek işsizlik yüzde 11,4 ile İzmir'de görülürken, İstanbul'da işsizliğin tek haneli olduğu belirlendi.

ABONE OL
22 Temmuz 2024 01:14
İşsizlik oranının en yüksek olduğu kentler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin il bazında işsizlik verilerini açıkladı. Türkiye genelinde işsizlik oranı geçen yıl yüzde 9,4 olarak tahmin edildi. İşsizlik oranı en yüksek il yüzde 23,3 ile Hakkari olurken, en düşük il yüzde 4,8 ile Sinop oldu.

### Üç Büyük İl

Üç büyük şehre bakıldığında, İstanbul’da işsizlik oranı yüzde 8,9, Ankara’da yüzde 11,2 ve İzmir’de yüzde 11,4 olarak belirlendi.

### En Yüksek İşsizlik Oranına Sahip İller

İşsizliğin en yüksek olduğu illerde, Hakkari’yi yüzde 19,1 ile Van, yüzde 16,7 ile Osmaniye, yüzde 15,6 ile Hatay, yüzde 14,6 ile Kahramanmaraş ve Ağrı izledi. Özellikle 6 Şubat depremi ile sarsılan Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş, en yüksek işsizlik oranlarına sahip iller olarak dikkat çekti.

### En Düşük İşsizlik Oranına Sahip İller

İşsizlik oranının en düşük olduğu iller arasında Sinop’u yüzde 4,9 ile Kastamonu, yüzde 5,1 ile Burdur, yüzde 5,2 ile Çankırı ve yüzde 5,5 ile Nevşehir takip etti.

### İstihdam ve İşgücüne Katılma Oranları

Türkiye genelinde istihdam oranı yüzde 48,3 oldu. En yüksek istihdam oranı yüzde 58,2 ile Ardahan’da, en düşük istihdam oranı ise yüzde 35,5 ile Siirt’te gerçekleşti. Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı yüzde 53,3 olarak belirlendi. En yüksek işgücüne katılma oranı yüzde 61,7 ile Ardahan’da, en düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 38,5 ile yine Siirt’te görüldü.

### Yeniden Açıklanan İşgücü İstatistikleri

İşgücü istatistikleri yıllık olarak Türkiye ve istatistiki bölge birimleri sınıflamasıyla 26 bölge için yayımlanıyor. İl düzeyine ilişkin temel işgücü göstergeleri 2008-2013 yıllarında model yaklaşımlarıyla üretilmiş, ancak model kısıtlarının sağlanmaması nedeniyle üretimine ara verilmişti. Gerçekleştirilen son düzenlemelerle, il düzeyinde temel işgücü göstergeleri doğrudan araştırma verileri kullanılarak yeniden üretilmeye başlandı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Tercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.