İNFAZ KORUMA MEMURLARI SAHİPSİZ Mİ?

İNFAZ KORUMA MEMURLARI SAHİPSİZ Mİ?

ABONE OL
25 Mart 2024 00:06
İNFAZ KORUMA MEMURLARI SAHİPSİZ Mİ?
7

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıymetli okuyucularım, henüz yazılarıma başlamadan, yayımlanan ilk tanıtım yazımda sorunları ve mağduriyetleri dile getirirken kanunlara, yönetmeliklere dayandırarak yazacağımızı ve bizzat yaşanan olaylardan örnek vererek doğru neyse onu referans alacağımızı belirtmiştik. Sizlerle birlikte Tercüman ailesinde 2. ayımızı geride bıraktık. Bu süreç sonunda sizlerden aldığımız olumlu tepkiler, gazete ve sosyal medyaya şahsıma karşı oluşan destek teveccühleri aslında yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunun bir yansımasıdır. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada aynı prensipleri şiar edinerek doğruların peşinde koşmaya devam edeceğiz.

Bu hafta yine bir mağduriyet dosyasını daha paylaşıyoruz sizlerle. Bu kez mağduriyetin adı, İnfaz ve Koruma Memurları. İnfaz ve koruma memuru kimdir? ne iş yapar? Ne talep ediyor gelin hep beraber bu yazımızda onların sesine kulak verelim.

1984 yılında meslek adları İnfaz ve Koruma memuru olarak değişmesine rağmen yaşça eski olanlarımızın hala gardiyan diye çağırdığı, adına şarkılar yazılan bir meslektir İnfaz ve Koruma Memurluğu.
Devletin ihtiyacı olduğunda cezaevlerinden adliyelere tutuklu ve hükümlü sevkinde güvenlik gücü olarak kullandığı, isyan ve kalkışmalarda robokop kıyafetleri giydirip bir özel harekât edasıyla olayların ortasına atıldığı, zaman zaman da denetimli serbestlik müdürlüklerinde ihtiyaç olan memur açığını giderdiği bir meslek grubundan bahsetmek istiyorum sizlere. Uzun yıllar önce gardiyan olan adı değişti, sonra kıyafetleri, ise alım şartları değişti ama arada unutulan ve aslında değişime en çok ihtiyaç duydukları özlük hakları hep geri planda bırakıldı, ötelendi.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda “kurumların iç güvenliği Adalet Bakanlığına bağlı infaz ve koruma görevlileri tarafından sağlanır”, ibaresi bulunmaktadır. Yine aynı kısımda, “açık kurumlar ile çocuk eğitim evlerindeki idare ile infaz ve koruma görevlileri; firarların önlenmesi, asayiş ve disiplinin sağlanması için gözetim ve denetimle yükümlüdürler.’’ şeklinde açık hüküm bulunmaktadır. Ayrıca, 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Hizmetlerinin İnfazı Hakkında Tüzük’e göre vücut ve ruh bütünlüğünün korunması gereken hükümlü ve tutukluların ve kurumun her türlü asayişini, disiplinini, eğitim ve bireysel gelişim programlarına ve sağlık hizmetlerine katılmasının sağlanması işini icra etmektedirler. Bu kadar geniş görevler verilen infaz ve koruma memurları görevlerini icra ederken türlü saldırılarla karşılaşmaktadırlar. Son dönemlerde infaz ve koruma memurlarına karşı mukavemet ve yaralama haberleri gündemde. 2023 yılı Kasım ayında Burdur Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde akşam sayımında bir hükümlü infaz ve koruma memurunun yüzünü kesici aletle yaraladığı, Ayrıca aynı cezaevinde 9 Şubat 2024 tarihinde yine bir hükümlünün infaz koruma memuruna mukavemet gösterdiği ve ilgili personelin kolunda çatlak oluşarak yaralandığı, 15 Şubat 2024 tarihinde Kandıra yüksek güvenlikli kapalı cezaevinde ise bir memurun yüzüne kaynamış su döküldüğü şeklinde bilgiler gelmektedir.

Sizleri bu kadar kanun ve tüzükle boğmamın ve özellikle paylaşmamın bir nedeni var elbet. Şimdi gelelim konunun en önemli ve can alıcı yerine. İnfaz ve Koruma Memurları kanun ve tüzükle belirtildiği şekliyle asayiş ve güvenlik hizmeti sağlıyor mu? Evet, kanun ve tüzükte bu hususlar en ince ayrıntısına kadar belirtilmiş. Peki soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamasında bizzat Emniyet ve Jandarma ile görev yapıyor mu? Ona da evet, tüm bu sorulara evet diyorsak peki infaz ve koruma memurları neden hala 657 Sayılı kanuna ve diğer özel kanun ve mevzuata göre özel sınıflara ayrılan ve icra ettikleri devlet görevi bazı özel mevzuata bağlanan Emniyet ve Jandarma teşkilatlarının kanun ve özlük hakları güvencesinden yoksundurlar.

Ceza infaz kurumları içerisinde görev yaptıkları süre içerisinde yeterince deşifre olan, terör örgütlerinin ve organize suç örgütlerinin hedefinde olan, çalışırken ve emekli olduktan sonra da silah taşıma ruhsatı alma hakkı olan bir meslek grubunun hala Genel İdare Hizmetleri (GİH) sınıfında olması garip bir durum.
Mademki İnfaz ve koruma memurları GİH sınıfında o zaman diğer kurumlarda bu sınıfta çalışan memurlara verilen sendika kurma ve üye hakkı neden verilmemektedir.? Emniyet hizmetleri sınıfı olarak kabul görüyorsa o zaman derhal hakettikleri sınıfa aktarılmaları yapılmalı ya da yeni bir güvenlik hizmetleri kadrosu açılmalı ve Emniyet ve TSK’da olduğu gibi her türlü özlük haklarından faydalandırılmalıdır.

Kısacası en azından İnfaz ve Koruma memurları da hangi sınıfa dahil olduklarını bilmeliler, buna hakları var, umut ediyoruz ki bu sorun biran evvel çözülür.

Keyifli okumalar, mutlu haftalar.
Selim GÜNAY

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • İnfaz ve Koruma Memuru

      Bu güzel yazınız ve sesimize ses olduğunuz için teşekkürler. Yıllardır bizim kadar ötelenen başka bir meslek grubu yok. Söz veriliyor müjde diye duyuruluyor fakat yapılmıyor. Hak arayamıyoruz ne sendikamız var ne bizi dinleyen yetkililer gece gündüz 12 saat mesai yetmezmiş gibi X platformunda saatlerce yazarak hak aramaya çalışıyoruz maaşımız çok komik rakamlar da kaldı diğer memur mesleklerinde çalışan samimi arkadaşlarım siz zam almıyor musunuz diyerek maaşımıza güler oldu bu durumu arkadaşım söylediği için elbette ters çıkamadım fakat içten içe beni çok üzdü.. Hak ettiğimiz değeri ve itibari gördüğümüz günlere inşallah..

      Yanıtla
      +1
      -0


    HIZLI YORUM YAP