Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Mobilya Sektörüne Denetim: 53 Milyon Lira Suistimal Cezası Kesildi
  • Tercüman Gazetesi
  • Ekonomi
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Mobilya Sektörüne Denetim: 53 Milyon Lira Suistimal Cezası Kesildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Mobilya Sektörüne Denetim: 53 Milyon Lira Suistimal Cezası Kesildi

Gelir İdaresi Başkanlığı, 29 ilde eş zamanlı olarak 17 bin 258 mobilya işletmesini denetledi, firmalara yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası kesti. Saha denetimlerinde, 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN'ı kullanarak tahsilat yaptığı ve 463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadan çalıştığı saptandı, söz konusu mükellefler vergi incelemesine sevk edildi

ABONE OL
19 Ağustos 2024 01:11
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Mobilya Sektörüne Denetim: 53 Milyon Lira Suistimal Cezası Kesildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik geniş çaplı bir denetim gerçekleştirdi. Bir ay süren denetimlerde, mobilya üretiminin yoğun olduğu 29 ilde 17 bin 258 mükellef denetlendi ve toplamda yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası kesildi.

Kapsamlı Saha Denetimleri

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen denetimlerde, mobilya sektöründe üretimin tüm aşamalarında faaliyet gösteren firmalar mercek altına alındı. Denetimler, mobilyanın ham maddeden mamul aşamasına kadar olan tüm üretim zincirini kapsadı. Bu süreçte, ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, boya, vernik gibi fason iş yapanlar, hırdavatçılar, kumaş ve sünger gibi yardımcı ürünler satanlar, avize, cam, aksesuar, halı, kilim, perde satışı yapanlar ile toptan ve perakende mobilya satışı gerçekleştirenler denetlendi.

Denetim Bulguları

Denetimler sonucunda, kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı, başkasına ait IBAN üzerinden tahsilat yapılması, doğru KDV oranının uygulanmaması, kayıt dışı işçi çalıştırılması gibi çeşitli suistimaller tespit edildi. Yapılan kontrollerde 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı, 463 firmanın mükellefiyet kaydı olmadan çalıştığı ve 52 işçinin kayıt dışı istihdam edildiği belirlendi. Ayrıca, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN’ı kullanarak tahsilat yaptığı, 61 mükellefin ise işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığı ortaya çıktı.

Vergide Adalet ve Etkinlik Hedefi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin amacının vergide adalet ve etkinlik sağlamak olduğunu belirterek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlılık mesajı verdi. Şimşek, “Çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Denetimlerimiz, sektörler kayıt dışı faaliyet gösterenlere odaklanıyor. Maliye mutlaka kapınızı çalacak, başta kayıt dışı olanlar olmak üzere, çok kazanıp az vergi verenleri denetlemeye devam edeceğiz.” dedi.

Şimşek, dürüst mükelleflerin her zaman yanında olduklarını ve Maliye ekiplerinin sahada olmaya devam edeceğini vurguladı. Denetimlerin tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar artarak süreceği ifade edildi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Tercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.