Dünya genelinde gıda fiyatları, art arda yedi ay süren düşüşün ardından Mart ayında yükselişe geçti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarını izleyen dünya gıda fiyatları endeksi, Şubat ayındaki 117 seviyesinden Mart ayında 118,3’e yükseldi. Küresel olarak gıda fiyatları Mart ayında yıllık bazda yüzde 7,7 geriledi.
Ancak, Türkiye’de gıda enflasyonu, Mart ayında yüzde 70,5 seviyesinde kaydedildi. Böylece küresel gıda fiyatları ile Türkiye’deki gıda fiyatları arasındaki makas Mart ayında da genişledi.
Bu artışın arkasında bitkisel yağlar ile et ve süt ürünlerindeki fiyat artışları etkili oldu. Mart ayında bitkisel yağ fiyat endeksi, palm yağı, soya, ayçiçek ve kolza yağı fiyatlarında yaşanan artışlarla birlikte aylık bazda yüzde 8 yükseldi. Palm yağı fiyatları, önde gelen üretici ülkelerdeki mevsimsel üretim düşüşü ve Güneydoğu Asya’daki güçlü iç talep nedeniyle artış gösterdi. Soya yağı fiyatları ise özellikle Brezilya ve ABD’deki biyoyakıt sektöründen gelen güçlü talep ile toparlandı.
Tahıl fiyat endeksi ise ABD, Avrupa Birliği ve Rusya arasındaki rekabet nedeniyle buğday fiyatlarında yaşanan gerilemeyle birlikte aylık bazda yüzde 2,6, yıllık bazda ise yüzde 20 düştü. Şeker fiyat endeksi ise Mart ayında Şubat’a göre yüzde 5,4 geriledi. Bu düşüşte 2023-2024 şeker üretim tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin etkisi oldu.
FAO’nun yayınladığı Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu’na göre, küresel tahıl üretimi tahmini yüzde 1,1 artışla 2 milyar 841,1 milyon tona yükseldi. Bu, bir önceki sezon üretimine göre artışı temsil ediyor.
KÖŞE YAZILARI
7 saat önceSPOR
15 saat önceSPOR
15 saat önceGENEL
15 saat önceGENEL
15 saat önceGENEL
15 saat önceGENEL
15 saat önce