Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Gıda Güvenilirliği Günü kapsamında Orman Genel Müdürlüğünde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Dünya Gıda Güvenilirliği Günü’nün bu yılki temasının “Beklenmeyene hazırlıklı ol” olarak belirlendiğini ifade etti. Temanın belirlenmesinde, yakın dönemdeki gelişmelerin etkisinin büyük olduğunu ve iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve doğal afetler gibi risk faktörlerinin etkilerinin çok yakından hissedildiğini belirtti.
Yumaklı, nüfus artışının gıdaya olan talebi beraberinde getirdiğini dile getirerek, dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyarı, ülke nüfusunun ise 100 milyonu aşacağını öngörüldüğünde, gıdaya olan ihtiyacın artacağını ve bu durumun su tüketimini de artıracağını söyledi.
Bu artan talebi karşılamak ve gıda güvenliğini sağlamak için bakanlık olarak üç aşamada politikalar geliştirdiklerini belirten Yumaklı, üretim, denetim ve tüketim aşamalarını ele aldıklarını ifade etti. Üretim aşamasında destekler, hibeler, krediler, sulama ve altyapı yatırımları gibi çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Yumaklı, gıda güvenliği çalışmalarının sonucunda hem vatandaşların hem de turistlerin gıda ihtiyaçlarının sorunsuz bir şekilde karşılandığını belirtti.
Gıda güvenliği konusunda yapılan denetimlerden ve çalışmalardan bahseden Yumaklı, 104 Türk Gıda Kodeksi mevzuatının yayınlandığını, 81 ilde güçlü bir denetim altyapısının bulunduğunu ve 41 kamu, 107 özel gıda laboratuvarıyla hizmet verdiklerini dile getirdi. Ayrıca, gıda okuryazarlığı konusunda da önemli adımlar attıklarını ve tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması için çalıştıklarını söyledi.
Yumaklı, vatandaşların gıda denetim bilgilerine kolayca ulaşabilmesi için “Tarım Cebimde” uygulamasını tanıttı ve bu uygulamanın işletmelerde barkodla güvenilir gıda sorgulaması yapılmasını sağlayacağını ifade etti.
Son olarak, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Demir Şarman’ın da katıldığı etkinlikte, gıda güvenilirliğinin toplum sağlığı ve sürdürülebilir kalkınma için hayati öneme sahip olduğunu vurgulandı. Üretimden tüketim aşamasına kadar olan süreçte kaliteli ve güvenilir ürünlerin temel olduğu belirtildi.
EKONOMİ
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceTercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.