Erzincan’da, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında başlatılan “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”, 130 yetiştiriciye hizmet veriyor. Bu projenin bir sonucu olarak, soğuk havaya dayanıklılığı ve yüksek yağ oranıyla bilinen “Şavak Akkaraman” koyun ırkı, Erzincan’da üreticilerin tercihi haline geldi.
Fikret Güzel gibi şehir yaşamından sıkılan birçok kişi, köylerine dönerek hayvancılık yapmaya başladı. Güzel, 2009 yılında İstanbul’daki tekstil sektöründen ayrılarak Erzincan Kemah ilçesine bağlı Esimli köyüne döndü. Burada ailesine ait 37 koyunla hayvancılığa başlayan Güzel, devletin sağladığı desteklerle hem hayvan sayısını 1100’e çıkardı hem de süt ürünleri üretimini artırdı.
Güzel, devletin sunduğu projelerden faydalandıklarını belirterek, “Ben geldiğimde babamın 37 koyunu vardı. Herhangi bir şeyimiz yoktu. Devletten kredi aldım, bana yardımcı oldular. Destek projelerine başvurdum. Aldığım destekle 37 küçükbaş hayvanımı 70’e çıkardım. Sonraki yıllarda hayvan sayımız 150, 200 derken 2024’te 1100 küçükbaş hayvana ulaştık. Devletimize teşekkür ederim. Bir sezonda 700-800 kuzu satıyoruz ve yaklaşık 15 ton yaş peynir üretimi yapıyoruz” dedi.
Güzel’in çiftliğinde hayvanlar için özel bakım programları uygulanıyor. Güzel, yeni doğan kuzuların annelerini kokusundan ve sesinden tanıdığını belirtti. Güzel, kuzuların telef olmaması için ahırlarda sürekli 3 kişinin nöbet tuttuğunu ve bu işin dışarıdan göründüğü kadar basit olmadığını vurguladı.
GENEL
Az önceKÖŞE YAZILARI
Az önceKÖŞE YAZILARI
11 saat önceSPOR
20 saat önceSPOR
20 saat önceGENEL
20 saat önceGENEL
20 saat önce