Emniyet mensuplarının sendika hakkı için geri sayım başladı

Vatan ve Hürriyet Partisi Genel Başkanı Yalçın Doğan, emniyet mensuplarının sendika hakkı için Anayasa Mahkemesinin (AYM) verdiği kararın 10 yıllık süresinin 29 Ocak 2024’te dolacağını belirterek, bu tarihten sonra yeni bir başvuru yapılması gerektiğini söyledi.

Doğan, X yaptığı basın açıklamasında, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 15. maddesinin j bendinde yer alan, “Emniyet hizmetleri sınıfına dahil personel” ibaresinin, Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkını ihlal ettiğini savundu.

Bu nedenle, Emniyet-Sen AYM’ye iptal başvurusunda bulunduğunu hatırlatan Doğan, ancak AYM’nin 29 Ocak 2014 tarihinde verdiği kararla başvuruyu reddettiğini anımsattı.

Doğan, AYM kararlarının kesin olduğunu ve temyiz mercii bulunmadığını, ancak Anayasa’nın 152. maddesine göre, AYM’nin işin esasına girerek verdiği red kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra 10 yıl geçmedikçe aynı kanun hükmünün iptaline yönelik AYM’ye başvurulamayacağını ifade etti.

Bu durumda, Emniyet Teşkilatı Sendikası kararının 10 yıllık süresinin 29 Ocak 2024 tarihinde dolacağını vurgulayan Doğan, “Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu bu karar kesindir ve aynı konuyla ilgili 10 yıl süre geçmeden herhangi bir müracaat hakkı tanımamaktadır. Şu an Mahkeme Başkanı olan Sayın Zühtü Arslan üye olarak bulunduğu Mahkeme kararında polislerin lehine karşı şerh düşmüştü. Bu şerh, polislerin sendika hakkı için umut ışığı olmuştur. 29 Ocak 2024 tarihinde dolacak olan 10 yıllık sürenin ardından, polislerin sendika hakkı için yeniden başvuru yapılması gerekmektedir. Biz Vatan ve Hürriyet Partisi olarak, emniyet mensuplarının sendika hakkını savunuyoruz ve bu konuda mücadele edeceğiz” dedi.

Doğan, emniyet mensuplarının sendika hakkının, demokratik bir hukuk devletinin gereği olduğunu, polislerin de diğer kamu çalışanları gibi özlük, sosyal ve ekonomik haklarını koruyacak bir örgüte ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Emniyet mensuplarının sendika hakkı konusunda Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da mahkum edildiğini hatırlatan Doğan, AİHM’in 2014 yılında verdiği kararda, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesini ihlal ettiğine hükmettiğini belirtti.

Doğan, Türkiye’nin bu karara uygun olarak, emniyet mensuplarının sendika hakkını tanıması gerektiğini, aksi takdirde hem uluslararası hukuka hem de Anayasa’ya aykırı davranmış olacağını sözlerine ekledi.