Dünyada Nükleer Silah Sayısı ve Yatırımlar Artıyor

Dünyada Nükleer Silah Sayısı ve Yatırımlar Artıyor

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) 2023 raporuna göre, dünya genelinde 12 bin 512 nükleer savaş başlığı bulunuyor. Nükleer silahlanmaya yapılan yatırımlar son yıllarda artış göstererek 82 milyar doları aştı. ABD, Rusya, ve Çin'in bu alandaki harcamaları öne çıkıyor.

ABONE OL
14 Mart 2024 00:37
Dünyada Nükleer Silah Sayısı ve Yatırımlar Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya genelinde nükleer silahlanma, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2023 raporuyla gündeme geldi. Rapora göre, dünyada toplam 12 bin 512 nükleer savaş başlığı bulunuyor. Bu başlıkların çoğunluğunu Rusya, ABD ve Çin gibi büyük nükleer güçlerin stokları oluşturuyor.

Rusya’nın 5 bin 889 nükleer savaş başlığıyla ilk sırada yer aldığı belirtilirken, ABD’nin 5 bin 244 ve Çin’in 410 nükleer başlığa sahip olduğu bilgisi verildi. Diğer nükleer güçler ise Fransa (290), İngiltere (225), Pakistan (170), Hindistan (164), İsrail (90) ve Kuzey Kore (30) olarak sıralandı.

Ancak, dünyadaki nükleer savaş başlığı sayısındaki azalma, kullanılmayan savaş başlıklarının tasfiye edilmesinden ziyade ABD ve Rusya gibi ülkelerin modernizasyon çabalarına bağlanıyor. Bu durum, aktif savaş başlıklarının azaltılması hedefini ertelemiş gibi görünüyor ve sayılarının tekrar arttığı belirtiliyor.

Nükleer silahlanma sadece savaş başlığı sayılarıyla değil, aynı zamanda yapılan yatırımlarla da ölçülüyor. Uluslararası Nükleer Silahları Kaldırma Girişimi’nin (ICAN) yayımladığı raporlar, 2019-2022 döneminde nükleer silah geliştirmek için yapılan yatırımları ortaya koydu.

Dört yıllık dönemde nükleer silah yatırımlarının artarak 82,9 milyar dolara ulaştığı gözlemlendi. ABD, bu alanda en büyük yatırımı gerçekleştiren ülke olurken, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler de ciddi harcamalar yaptı. Bu durum, nükleer silahlanmanın küresel ölçekte arttığını ve endişe verici bir boyuta ulaştığını gösteriyor.

Nükleer silahlanma konusundaki bu artış, uluslararası toplumun dikkatini çekerken, silahlanma yarışının durdurulması için daha fazla çaba harcanması gerektiği vurgulanıyor. Bu çabalara rağmen, nükleer silahların sayısı ve etkisi konusunda endişeler devam ediyor.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


    HIZLI YORUM YAP