Kırmızı etin, kaliteli bir protein olmasına rağmen porsiyon kontrolü ve pişirme yöntemi doğru seçilmezse sindirim sorunlarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, “Özellikle fazla sakatat tüketimi, ürik asit yüksekliğine yol açıp gut ve böbrek hastalığına neden olmaktadır. Bu yüzden kurban bayramı süresince günlük et tüketiminin kadınlar için 100-120 gram, erkekler için 150-180 gramı geçmemesi önemlidir. Etin yanında bol yeşillik, zeytinyağlı sebze veya tam tahıllarla dengeli bir tabak oluşturmak sindirimi destekler” dedi.
Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmede bulundu.
Bayramda artan et ve tatlı tüketiminin bazı bireyler için riskli olduğunu söyleyen Dyt. Uka, “Kurban Bayramı paylaşmanın, bereketin ve sofraların kalabalıklaştığı özel bir bayramdır. Ancak bu özel günlerde artan kırmızı et ve tatlı tüketimi, özellikle sindirim sistemi ve kronik rahatsızlıkları olanlar için bazı riskler taşımaktadır” diye konuştu.
“Etin yanında bol yeşillik tüketmek sindirimi destekleyebilir”
Bayramda et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Dyt. Uka, “Bayram sofralarının yıldızı kırmızı et, kaliteli bir protein kaynağı olmakla birlikte, porsiyon kontrolü ve pişirme yöntemi doğru seçilmediğinde sindirim sorunlarına ve uzun vadede kronik hastalıklara zemin hazırlayabilir. Özellikle fazla sakatat tüketimi, ürik asit yüksekliğine yol açıp gut ve böbrek hastalığına neden olmaktadır. Bu yüzden kurban bayramı süresince günlük et tüketiminin kadınlar için 100-120 gram, erkekler için 150-180 gramı geçmemesi önemlidir. Etin yanında bol yeşillik, zeytinyağlı sebze veya tam tahıllarla dengeli bir tabak oluşturmak sindirimi destekler” dedi.
“Küçük porsiyonlarda derin dondurucuda saklanabilir”
Kurban etlerinin nasıl saklanması ve tüketilmesi gerektiğinden bahseden Dyt. Uka, “Kesilen etler oda sıcaklığında bekletilmeden, küçük porsiyonlara ayrılarak -18 derecede derin dondurucuda saklanmalıdır. Tek kullanımlık paketler halinde dondurulması, hem hijyen hem de israfı önlemek açısından önemlidir. Etler buzdolabında yavaşça çözdürülmeli; sıcak su, mikrodalga veya oda sıcaklığında çözdürme yöntemlerinden kaçınılmalıdır” diye konuştu.
“Eti dinlendirdikten sonra tüketin”
Yeni kesilen etin hemen tüketilmemesini öneren Dyt. Uka, “Yeni kesilen etin kas yapısı serttir ve içerisindeki bazı enzimler henüz parçalanmamıştır. Bu da sindirim güçlüğüne, mide ağrılarına, gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Bu yüzden etin en az 12-24 saat buzdolabında dinlendirilmesi, hem lezzet hem de sindirim açısından çok daha sağlıklıdır” dedi.
“Ateşte pişecekse etle mesafe en az 15 cm olmalı”
Dyt. Uka, sağlıklı pişirme yöntemleri hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Kurban eti pişirilirken yağ ilave edilmemelidir. Etin içindeki doymuş yağ asitleri, pişmesi için yeterli olacağından kızartma pişirme tekniği kullanılmamalıdır. Hayvanın iç yağlarının eklenmemesi sağlıklı et tüketimi açısından önemlidir. Et kısık ateşte ve kendi suyunda pişirilmelidir. Bu şekilde etin besin ve vitamin değerlerinde kayıp olmaz ve kısa sürede pişer. Etin fazla pişirilmesi ise, içerdiği vitaminlerin kısa sürede değerini kaybetmesine sebep olmaktadır. Kurban etinde kızartma ve kavurma gibi pişirme teknikleri yerine ızgara, fırın ve haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Mangalda pişirilecek ise et kesinlikle ateş ile doğrudan temas etmemeli, ateş ile mesafe en az 15-20 cm olmalıdır.”
“Kalp hastaları et tüketimine dikkat etmeli”
Kalp hastaları ve kronik hastalığı olanların aşırı et tüketmeleri durumunda risk altında olduklarını vurgulayan Dyt. Uka, “Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, diyabet ve kalp-damar hastalıkları olan bireyler; yağlı ve sakatat gibi yüksek kolesterol içeren etlerden uzak durmalı, tercihen az yağlı dana veya kuzu eti tüketmelidir. Etin görünür yağlarını ayırmak ve tuz içeriğini sınırlamak da oldukça önemlidir” dedi.
“Fazla et tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir”
Fazla et tüketiminin zararlarına dikkat çeken Dyt. Uka, “Kırmızı etin aşırı tüketimi; kabızlık, mide yanması, karaciğer ve böbrek yüklenmesi, kanda ürik asit artışı gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, uzun vadede yüksek et tüketimi, kolon kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle et tüketimini dengelemek için mutlaka sebze ve lif kaynaklarına öğünlerde yer verilmelidir” ifadelerini kullandı.
“Sindirime iyi gelen öneriler”
Dyt. Uka, sindirime iyi gelen beslenme önerilerini şöyle sıraladı:
“Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edin”
Tatlı tüketimi hakkında da uyarılarda bulunan Dyt. Uka, “Bayram ziyaretlerinde tatlı ikramı kaçınılmazdır. Ancak şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar (güllaç, muhallebi), meyve tatlıları, bitter çikolata (küçük porsiyonlarda) gibi daha hafif seçenekler tercih edilmelidir. Tatlılar ana öğünle birlikte değil, öğünden en az 1-2 saat sonra ve kontrollü miktarda tüketilmelidir” dedi.
“Su tüketimi unutulmamalı”
Su tüketiminin de ihmal edilmemesinin altını çizen Dyt. Uka, “Bayram boyunca artan protein alımı, böbrekler üzerindeki yükü artırabilir. Bu yükü dengelemek için günlük en az 2-2.5 litre su tüketimi şarttır. Kahve ve çay sıvı ihtiyacını karşılamaz, tersine vücuttan sıvı atımını artırabilir. Özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar su tüketimini ihmal etmemelidir” ifadelerini kullandı.
KÖŞE YAZILARI
Az önceKÖŞE YAZILARI
Az önceKÖŞE YAZILARI
7 saat önceKÖŞE YAZILARI
7 saat önceKÖŞE YAZILARI
1 gün önceKÖŞE YAZILARI
1 gün önceGENEL
1 gün önce