DİRİLİŞ YOLU YÜRÜYÜŞÜ

İstiklal Savaşımızın dönüm noktası olan, 22 gün 22 gece aralıksız süren ve tarihin gördüğü en uzun meydan savaşı olan Sakarya Savaşı'nın 103. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, 7-8 Eylül tarihlerinde Ankara-Polatlı’da “DİRİLİŞ YOLU” yürüyüşü icra edilmiştir. Polatlı Belediyesi ve Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun liderlik yaptığı bu faaliyet, yalnızca bir yürüyüş olmadı. Savaşın hüküm sürdüğü bu topraklarda yaşananları anlama ve hissetme imkânını bizlere sundu. İki gün süren bu yürüyüşe katılan bizler, hem çok duygulandık hem de çok düşündük.

Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) koordinasyonunda bir araya gelen yürüyüş grupları ve gönüllü bireysel yürüyüşçüler, POTA Müdürü Kadim Koç rehberliğinde ve bizzat kendisi tarafından verilen bilgilerle, DİRİLİŞ YOLU YÜRÜYÜŞÜ’nü iki gün boyunca icra ettiler. Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun katkılarını ve daha isimlerini burada saymaya imkân bulamadığımız, başta Polatlı insanlarının ve kuruluşlarının “Diriliş Yolu Yürüyüşü”ne verdikleri gönülden desteği hep hissettik.

Yürüyüşler boyunca, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın “Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırılmış oldu. Sonsuz hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu gökyüzünde uçan şehit ruhları devlet ve cumhuriyetimizin sonsuz koruyucularıdır.” sözleri hep içimizde dolaştı.

Sakarya Meydan Muharebesi’nde yaşamını yitiren, şimdi yeni bulunan şehitliklerde koyun koyuna yatan adsız kahramanlarımızın mezarlarını görünce gözyaşlarımız ırmak oldu. Aziz vatanımızın her köşesinden gelerek bu savaşta şehit olan atalarımızın şimdi bizlere baktıklarını ve bizlerden, “Sizler bu vatana bizler gibi sahip çıkacak mısınız?” diyerek sorular sorduklarını hep hissettik. Ve “Bizler bu vatana gerçekten sahip çıkıyor muyuz?” diye hep düşündük.

Yürüyüşler boyunca Türk ordusunun, dedelerimizin, ninelerimizin tek yürek olduklarını bizzat hissettik. Türkiye’nin en uzun savaş hattı yürüyüş rotası olan, Mangal Dağı'ndan başlayıp Türbetepe, İkiztepeler, Beştepeler, Kartaltepe’den geçen ve Duatepe’de son bulan 106 km'lik savunma hattının sadece kritik yerlerini adımlarken, atalarımızın ete kemiğe büründüklerini anladık.

Kısaca, bu etkinlik yalnızca bir yürüyüş olmadı. Bu faaliyetin, Sakarya Zaferi'ne sahip çıkarak büyük zaferimizi tüm milletimize hakkıyla hatırlatmak, yeniden bilinçle sahiplenmeyi özümsetmek ve özellikle genç neslimize aktarılması için en etkin yol olduğunu biz katılanlara kanıtladı. Bizler, bu “DİRİLİŞ YOLU” yürüyüşünün, Türk maneviyatını gelecek nesillere aktarmak adına gösterilen gayretlerin doruk noktası olduğunu anladık ve bu yürüyüşün resmi adı olan “DİRİLİŞ YOLU” ismini değiştirerek ona yeni bir isim verdik: “TÜRK’ÜN DİRİLİŞ YOLU YÜRÜYÜŞÜ.”

Bizler yürekten inanıyoruz ki, bu tür faaliyetler Türk milletini ve özellikle Türk gençliğini diriltecektir. Bizler, bu faaliyetin tüm siyasi partilerimiz, belediyelerimiz, okullarımız, kuruluşlarımız ve insanlarımız tarafından; başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere tüm devletimiz için örnek alınmasını istiyoruz.

Bizler birer yürüyüşçü ve Türk milleti mensubu olarak, bu DİRİLİŞ YOLU yürüyüşünde emeği geçen başta Polatlı Belediyesi ve Türkiye Dağcılık Federasyonu olmak üzere katkıda bulunan tüm kuruluşları ve tüm gerçek vatansever insanlarımızı gönülden kutluyoruz.

Dr. Mehmet Tuğtigin Şen
Emekli Albay / Araştırmacı