DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Yerli Deprem Uyarı Sistemi Geliyor

DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Yerli Deprem Uyarı Sistemi Geliyor

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, İzmir için geliştirdiği yerli deprem erken uyarı sistemi projesini tanıttı. Proje kapsamında, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzalanan protokol doğrultusunda, 12 ayrı noktaya sistem yerleştirilecek. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sistemin depremi 16 saniye öncesinden bildireceğini ve halkın güvenliğini artıracağını belirtti.

ABONE OL
17 Mart 2024 03:00
DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Yerli Deprem Uyarı Sistemi Geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, İzmir için geliştirdiği yerli deprem erken uyarı sistemi projesini kamuoyuna tanıttı. Proje kapsamında, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzalanan protokol doğrultusunda, İzmir’de 12 ayrı noktaya sistem yerleştirilecek.

Proje hakkında bilgi veren DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, üç yıl süren çalışmaların son aşamasına geldiklerini ifade etti. Projenin, üniversitenin öz kaynaklarıyla desteklenen bir proje olduğunu belirten Prof. Dr. Sözbilir, mühendislik fakültesinde jeoloji, jeofizik, inşaat, bilgisayar ve elektronik bölümlerinden oluşan bir ekip tarafından geliştirildiğini vurguladı.

Sözbilir, geliştirilen sistemin, depremin oluşumunu 16 saniye öncesinden algılayarak halka zamanında uyarı sağlayacağını ve büyük ölçekli yapılarla ilgili önlemlerin alınmasına olanak tanıyacağını belirtti. Ayrıca, daha önce İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi şehirlerde benzer uyarı sistemlerinin kurulduğunu dile getiren Prof. Dr. Sözbilir, bu tür sistemlerin birçok ilde kurulması gerektiğine dikkat çekti.

İzmir’deki fay hatlarına da değinen Prof. Dr. Sözbilir, son 100 yılda İzmir’de yıkıcı bir depremin olmadığını ancak 17 fayın 6 ile 7.2 büyüklüğünde deprem üretebileceğini kaydetti. Ayrıca, deniz altındaki fay hatlarından birinin 30 Ekim 2020’de kırıldığını ve 6.9 büyüklüğünde bir depreme sebep olduğunu hatırlattı.

Son olarak, kentsel dönüşüm konusuna da değinen Prof. Dr. Sözbilir, deprem konutlarının depremden önce yapılması gerektiğini vurgulayarak, kentsel dönüşüm programlarının mevcut yapı stokundaki riskli binaları belirleyip, halkın güvenli bölgelere taşınması gerektiğini ifade etti.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


    HIZLI YORUM YAP