Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında borcu bulunan vatandaşlar, yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde 1 Ocak’tan itibaren sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. Türkiye’de sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için ‘yeşil kart’ uygulaması kaldırılarak 1 Ocak 2012’de Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi yürürlüğe girmişti. Bu kapsamda, Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşları zorunlu olarak GSS kapsamına alındı.
Türkiye’de 9 milyondan fazla kişi GSS’ye dahil bulunuyor ve bu kişilerin aylık olarak, brüt asgari ücretin yüzde 3’üne denk gelen bir prim ödemesi gerekiyor. 2024 yılı için belirlenen bu tutar, aylık 600 lira olarak uygulanıyor. Prim ödeme gücüne sahip olmadığını beyan eden kişiler ise gelir testi yaptırarak prim ödemeden sağlık hizmeti alabiliyor. Gelir testi sonucunda aylık gelirinin asgari ücretin üçte birini aşmadığı belirlenen vatandaşların sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanıyor.
Borçların Ertelenmesi Gündemde
Son günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gelir testi yaptırmayan ve prim borcu biriken vatandaşlara borçlarını ödemeleri için tebligat göndermeye başladı. Hükümet ve AK Parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre, bu borçların ertelenmesi konusu gündeme geldi. TBMM’ye sunulacak ‘torba yasa’ düzenlemelerinden birinin, GSS borçlarının ertelenmesini içerebileceği ifade ediliyor.
Bir diğer formül ise Cumhurbaşkanı kararıyla, GSS prim borcu olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için süre uzatımına gidilmesi. Geçen yıl da benzer bir şekilde, prim borcu bulunan vatandaşların kamu hastanelerinden faydalanma hakkı, Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmıştı.
GENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceEKONOMİ
4 saat önceTercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.