Türkiye, AFAD ve Kızılay koordinasyonunda 50 bin tonu aşkın insani yardım malzemesini Gazze’ye ulaştırmak için yoğun çaba gösteriyor. Ancak Refah sınır kapısında binlerce tır dolusu malzemenin geçişine İsrail tarafından izin verilmiyor. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 16 bin 314’ü çocuk ve 10 bin 980’i kadın olmak üzere toplam 39 bin 929 Filistinli hayatını kaybetti, 92 bin 240 kişi ise yaralandı. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, bu süreçte 180’i BM personeli olmak üzere 250 insani yardım gönüllüsü de yaşamını yitirdi.
Gazze’de temel ihtiyaç malzemelerine ulaşmakta büyük zorluk yaşanıyor. Türkiye, AFAD ve Türk Kızılay koordinasyonunda bu ihtiyaçları karşılamak için yoğun bir çaba gösteriyor. 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla yapılan açıklamalarda, Türkiye’den Gazze’ye gönderilen yardımların durumu ve bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi.
Türk Kızılay Genel Müdürü Alper Küçük yaptığı açıklamada, Filistin İnsani Yardım Operasyonu kapsamında 50 bin tonu aşkın insani yardım malzemesini Gazze’ye ulaştırdıklarını belirtti. Bu yardımların yüzde 70’inin bölgeye ulaştığını aktaran Küçük, yardımların güvenli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştığını söyledi. Ancak sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle yardımların Gazze’ye girişinde ciddi sıkıntılar yaşandığını vurguladı. Ağustos ayının ilk 10 gününde, günlük 150 ila 200 tır yerine sadece 19 tır Gazze’ye geçiş yapabildi. Mısır tarafında binlerce tır, 3 aydır geçiş izni bekliyor.
İHH Yönetim Kurulu Üyesi Emre Kaya ise Gazze’de en çok ihtiyaç duyulan malzemenin yakıt olduğunu belirtti. Gazze’nin elektrik altyapısının neredeyse tamamen çöktüğünü ve suya erişim için yakıta ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kaya, Gazze’de insani yardımların sürekli devam eden bombardıman altında ulaştırılmaya çalışıldığını ifade etti. Gazze’deki durumun sürekli devam eden bir kriz haline geldiğini ve yardımların bu felaketin ortasında gerçekleştirildiğini belirtti.
Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, AFAD öncülüğündeki çalışmalara katıldıklarını ve Refah sınır kapısından yoğun tıbbi malzeme, gıda ve hijyen malzemeleri gönderdiklerini söyledi. Ancak sınır kapısının kapalı olması nedeniyle yardım malzemelerinin büyük kısmının Gazze’ye ulaşamadığını belirtti.
Beşir Derneği Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mehmet Arslan, Mersin’de kurulan lojistik deposu aracılığıyla Gazze’ye insani yardımların organize edildiğini ve yaklaşık 9 iyilik gemisinin bölgeye gönderildiğini ifade etti. Ancak bu yardımların büyük kısmının hala beklemekte olduğunu söyledi.
Sadakataşı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özdal da Gazze’ye insani yardım ulaştırma sürecinde büyük engellerle karşılaştıklarını ve insani yardımların girişinin neredeyse tamamen kısıtlandığını belirtti.
Deniz Feneri Derneği ise Ürdün üzerinden satın alınan gıda kolileri, un, temizlik ve hijyen malzemelerinin Gazze’ye ulaştırılmaya çalışıldığını ve lojistik zorluklara rağmen yardımların kesintisiz sürdürüldüğünü açıkladı.
GENEL
Az önceGENEL
Az önceMAGAZİN
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
30 dakika önceTercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.