AKLIMIN ALMADIĞI HÜKÜMET KARARLARI: DOĞRU MU? YANLIŞ MI? (2)
Kıymetli okurlarım, birincisini yazdığım köşe yazımın ikincisini yazarak konuyu noktalamak istiyorum. Aslında daha çok konu var ama ben bunları baz aldım. Acaba kararlar doğru mu, yanlış mı? Okuyalım, karar verelim.
FAİZ POLİTİKASI KARARI
Politika faizini en son Mart ayında %50'ye yükselten Merkez Bankası, son yedi aydır faizi bu oranda sabit tutuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Kasım 2021 yılında Merkez Bankası toplantısı öncesi TBMM'de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusura bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam. Ben bu görevde olduğum sürece, faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim."
Erdoğan ayrıca şunları söylemişti: "Enflasyon, yüksek faiz bilmeyen ülkelerin bozulan dengeler karşısında şaşkına döndüğü dönemde bizim bunun dışında kalmamız mümkün değil. Onlar giderek daha çok sıkıntıya girerken biz önümüzdeki yıldan itibaren ferahlamaya başlayacağız. Faiz belasını kaldıracağız. Bunu kabul edeceğiz, başka çıkışı olamaz. Hâlâ kalkıp da bu mücadelede beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar kusura bakmasınlar. Ben bu yolda faizi savunanlarla olamam. Bu konu sıradan bir konu değil."
2021 yılında Merkez Bankası, politika faizini %19 seviyesinde sabit tutmuştu. Hükümetin vatandaşa vaatlerinde faiz belasından kurtulmak vardı. Ancak üç yıl sonra geldiğimiz nokta, %19 faiz oranından %50 seviyesine yükseldi. Yani ilerlemeyi bırakın, hızla batmışız. Allah sonumuzu hayırlı kılsın, bu gidişat iyi değil.
EMEKLİLER YILI 2024
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kabinemizde bugün aldığımız bir diğer kararla 2024'ü emekliler yılı olarak ilan ediyoruz” açıklamasını yaptı. Ancak bu açıklamanın ardından sadece kamu kuruluşlarında emeklilere %15 indirim uygulanacağı duyuruldu.
Önceki dönemlerle bu dönemi kıyasladığımızda uygulanan politikalar doğru mu? Emekli hak ettiği değeri alabilmiş mi? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Ocak 2002'de 4A en düşük emekli maaşı 216,4 lira idi. Bu dönemde net aylık asgari ücret ise 163,6 liraydı. Buna göre 4A en düşük emekli maaşı, asgari ücretten %32 fazlaydı. Bugünkü şartlara göre hesaplarsak, 17.000 TL'lik asgari ücretin %32 fazlası olan 22.440 TL olması gerekiyordu. Peki, şimdiki durum ne? 12.500 TL.
Geçmiş yıllarla altın bazında kıyas yaptığımızda ise şu durum ortaya çıkıyor: AK Parti iktidarının başladığı Kasım 2002'de asgari ücretle 1,6 Cumhuriyet altını alınabilirken, bu sayı Aralık 2022'de 0,76'ya düştü. Aynı dönemde çeyrek altın sayısı ise 6,4'ten 3'e geriledi.
ŞANS OYUNLARINDAN VERGİLERİN DÜŞÜRÜLMESİ
Şimdi sorarım size, bu verginin düşürülmesi kime yarar? Şans oyunlarını işletene yarar. Şans oyunu oynayan kişilerden alınan vergilerin düşürülmesi doğru bir karar mı? Yanlış bir karar mı? Siz karar verin.
ŞANS OYUNLARI VERGİSİ 1/1/2024 TARİHİNDEN İTİBAREN KANUNİ ORANLARA İNDİRİLDİ.
8003 sayılı Kararname’ye göre, 1/1/2024 tarihinden itibaren şans oyunları vergisi şu şekilde uygulanacaktır:
- Spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde %5
- At yarışlarında %7
- Diğer şans oyunlarında %10
Alım gücünün düşürüldüğü, TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığı, enflasyonun düşeceği vaatlerinin yerine getirilmediği, kamuda israfın arttığı ve liyakatin yok edildiği günlerden geçiyoruz. Ancak her mevsim kış olacak değil ya, mutlaka bahar da gelecektir. Kör kuyulara atılan mutlaka bir Yusuf olarak çıkacaktır elbet.
Saygıyla kalınız.
Murat Gülşan