Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda, Bakanlığının çalışmaları ve ceza infaz alanındaki düzenlemeler hakkında bilgi verdikten sonra milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Cezaevlerindeki sağlık hizmetlerine değinen Tunç, 878 tutuklu ve hükümlüye 1 aile hekimi, 1033 tutuklu ve hükümlüye ise 1 diş hekimi düştüğünü belirtti. Sevklerin isteğe bağlı, disiplin ya da zorunlu nedenlerle yapıldığını ifade eden Tunç, sevklerde kurum kapasitelerinin göz önünde bulundurulduğunu ve tutukluların yargılamaları süresince yargılama mahallinde barındırıldığını açıkladı. Zorunlu sevklerin giderlerinin Bakanlıkça karşılandığını ve nakil sonrası ailelere hemen bilgi verildiğini, ancak güvenlik nedeniyle bazen bu bilginin gecikebildiğini belirtti.
### İmralı Cezaevi Hakkında Açıklama
DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan’ın, PKK’nın elebaşının İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tecride maruz kaldığı iddiasına yanıt veren Tunç, İmralı’da tecrit olmadığını vurguladı. İmralı’da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlünün infazının devam ettiğini, aynı cezaevinde 4 hükümlü bulunduğunu ve belirli zamanlarda spor ve sohbet için bir araya gelebildiklerini söyledi. Cezaevlerinde tecrit uygulanmadığını ve ziyaret yasağı ile telefon görüşmesi kararlarının yargı ve infaz hakimliği tarafından alındığını belirten Tunç, PKK’nın elebaşını “terörist” olarak nitelendirdi ve 40 bin kişinin ölümüne neden olan bu kişinin bağımsız Türk yargısı tarafından mahkum edildiğini vurguladı.
### 2024 Yılında İyi Halden Tahliye ve Tahir Elçi Davası
Tunç, 2024 yılında iyi halden tahliye edilen 119 bin kişi olduğunu ve 815 kişinin talebinin reddedildiğini belirtti. Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin davada, beraat eden 3 polis hakkında konuşan Tunç, olayın herkesi derinden sarstığını ve dava sürecinin devam ettiğini ifade etti.
### Ceza İnfaz Kurumlarında Akıllı Teknolojiler ve Yargıda Dijitalleşme
Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu’na (ACEP) benzer uygulamaların gelişmiş ülkelerde yeni hayata geçirildiğini belirten Tunç, Türkiye’nin bu konuda önde olduğunu söyledi. Yargıda dijitalleşme çalışmaları kapsamında, yapay zekanın kullanımı için Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü’nün UYAP çalışmaları olduğunu belirtti. Tunç, UYAP’ın dünyaya örnek bir ulusal yargı ağı projesi olduğunu ve yeni tekniklerin yargının hizmetine sunulmaya çalışıldığını ekledi.
### Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) İhlal Kararları
Tunç, yargılamalardaki tutukluluk oranlarına ilişkin bilgi vererek, Türkiye’nin yüzde 16 oranıyla Avrupa’nın birçok ülkesinden daha düşük bir tutuklu yargılama oranına sahip olduğunu belirtti. AİHM ihlal kararları hakkında da bilgi veren Tunç, Türkiye’nin yüzde 1,17 ihlal kararı oranıyla konsey üyesi ülkelerin ortalamasının altında olduğunu ve ihlal kararlarının yerine getirilmesi oranında Türkiye’nin diğer ülkelere göre daha iyi bir performans sergilediğini belirtti.
GENEL
Az önceGENEL
Az önceMAGAZİN
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
21 dakika önceTercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.