Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk ve Sırbistan’a yaptığı resmi ziyaretlerin ardından dönüşte uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. İki günlük ziyaretin son derece verimli geçtiğini vurgulayan Erdoğan, mevkidaşlarıyla mevcut ilişkileri güçlendirme yolları aradıklarını belirtti.
Ziyaretleri sırasında işgal altındaki Filistin toprakları ve Gazze’deki gelişmelerin yanı sıra Balkanlar’daki olaylar hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, “Arnavutluk’taki kardeşlerimize Türkiye’deki akrabalarının selamlarını götürdük. Başbakan Edi Rama ile yüksek düzeyli işbirliği konseyimizin ikinci toplantısında kapsamlı istişareler gerçekleştirdik. Tarım, yükseköğretim, halkla ilişkiler ve medya gibi alanlarda imzaladığımız belgelerle Türkiye-Arnavutluk dostluğunun sarsılmaz niteliğini teyit ettik” dedi.
Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begay ile siyasi ve askeri ilişkileri değerlendirdiklerini ve Tiran’da inşa edilen Balkanların en büyük camisi olan Namazgah Camii’nin açılışını gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin bir kültür merkezi işlevi göreceğini ve 8 bin kişilik kapasitesiyle önemli bir eser olduğunu vurguladı. Ayrıca, Arnavutluk’ta savunma sanayisine yönelik konuları etraflıca görüştüklerini belirtti.
Sırbistan’a yapılan ziyaretin ikinci ayağında, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in daveti üzerine Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin dördüncüsünü Belgrad’da gerçekleştirdiklerini açıklayan Erdoğan, burada 11 anlaşma imzaladıklarını ve ikili ticaret hedeflerinin 5 milyar dolara ulaşması için yapılacak çalışmaları ele aldıklarını ifade etti.
Erdoğan, Sırbistan ile halklar arasındaki ilişkilerin her geçen gün arttığını ve geçen yıl 200 bini aşkın Türk vatandaşının Sırbistan’ı ziyaret ettiğini belirtti. Ayrıca, iki ülke arasında turizm alanında kimlikle seyahat imkanı sağlanarak karşılıklı turist sayısının artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Erdoğan, Sırbistan ziyareti sırasında Sancak bölgesinin iki ülke ilişkilerindeki özel konumuna da değinerek, Belgrad-Priştine diyalog sürecine destek verdiklerini vurguladı. “Balkanlar’da kalıcı istikrar ve huzurun sağlanması konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına paralel olarak Türkiye’de toplumsal fay hatlarına yönelik saldırıların gerçekleştiğini, bu konuda istihbarat birimlerinin tespitleri bulunduğunu ve karşı tedbirlere ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirtti. Erdoğan, “İsrail, sadece Filistin ve Lübnan’ın istikrarını hedef almıyor, yangının çevresine etkilerini artırmak için çaba sarf ediyor” dedi.
Erdoğan, toplumu tehdit eden her türlü riske karşı hükümetin tespit ve bertaraf etme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Sokakları karıştırmaya teşebbüs edenleri bir kez daha uyarıyorum, böyle bir hata yapmasınlar, bedelini ağır öderler” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’deki duruma dikkat çekmek amacıyla paylaşılan videolarla ilgili olarak, “İnsanlığı katledenleri durdurabilmek için ne kadar geniş kitlelere ulaşabilirsek o kadar iyi” ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu konuda Batılı ülkelerde de anlayışın geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Suriye ile ilgili olarak da Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu ve diplomatik yollarla çözüm arayışlarına zemin hazırlamaya devam edeceğini kaydetti. “Suriye’nin barışa ve huzura ulaşması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile deniz yetki alanları konusunda bir müzakere süreci başlatıldığını anımsatarak, iki ülkenin kronik sorunlarının çözümünde iyi komşuluk esasının önemli olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin uzattığı elin değerinin anlaşılmasını istediğini de ifade ederek, yeni Anayasa çalışmalarında toplumsal mutabakatın genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
GENEL
Az önceEKONOMİ
Az önceGENEL
Az önceGENEL
Az önceKÖŞE YAZILARI
11 saat önceGENEL
18 saat önceGENEL
19 saat önce