9. Yargı Paketi” TBMM’ye Sunulacak

9. Yargı Paketi” TBMM’ye Sunulacak

Casusluk faaliyetleriyle etkin mücadele amacıyla TCK'da yeni bir suç ihdas edilmesi ve cezasızlık algısının ortadan kaldırılasına yönelik düzenlemeleri de içeren 9. Yargı Paketi'nin hafta içi TBMM Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

ABONE OL
8 Haziran 2024 17:16
9. Yargı Paketi” TBMM’ye Sunulacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında hazırlanan ve kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen kanun teklifinin çalışmaları tamamlandı. Gelecek hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulması planlanan teklifte, cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasına yönelik önemli düzenlemeler yer alıyor.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda Değişiklikler
Teklif, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda konu ve soru sayısının artırılmasını öngörüyor. Bu kapsamda, her iki sınavda sosyal güvenlik hukuku, milletlerarası hukuk, milletlerarası özel hukuk ve genel kamu hukuku konularında da sorular yöneltilecek. Adaylara sorulan soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak.

Hükümlülerin Öğretim Hakkının Genişletilmesi
Kapalı cezaevlerindeki iyi halli hükümlülerin örgün öğretim programlarına katılımı sağlanacak. Bu düzenleme ile hükümlüler, kurum içindeki örgün öğretim programlarına kurum disiplinini, düzenini ve güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde devam edebilecekler. Ayrıca, sınavlar çevrim içi ve yüz yüze yapılabilecek; hükümlüler, merkezi sınav ile açık öğretim kurumları sınavlarına sınav merkezi olarak belirlenen ceza infaz kurumlarında katılabilecek.

Açık cezaevi, çocuk eğitimevleri ve kapalı cezaevlerindeki hükümlülerin eğitimlerine ilişkin esaslar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Casusluk Düzenlemesi
Teklif, casusluk faaliyetleriyle etkin mücadele amacıyla Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yeni suçlar ihdas edecek. “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” bölümüne eklenen yeni madde, “Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme” başlığı altında yer alacak. Buna göre, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları doğrultusunda suç işleyenler, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Suç savaş sırasında işlenmişse ceza 8 yıldan 12 yıla kadar çıkacak. Milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birimlerde çalışanların bu suçu işlemesi halinde cezaları bir kat artırılacak. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması Adalet Bakanı’nın iznine bağlı olacak.

Öğretmenlerle İlgili Yeni Düzenlemeler
TBMM’ye sunulacak diğer bir önemli düzenleme ise “Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi Kanunu Teklifi” olacak. Bu teklifle, Milli Eğitim Akademisi kurulacak ve öğretmenler atama öncesinde Akademide eğitim alacak. Başarılı olan öğretmenler ilk görev yerlerine atanacak. Teklif, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarında cezaların artırılmasını da öngörüyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Tercüman Gazetesi Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.